REKLAM ALANI

REKLAM ALANI
REKLAM

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

SON 50 YILIN EN BAŞARILI 6 ROMANI-BEGÜM YIKILMAZ

 

 


 









Türk Romanının son 50 yıllık serüveninde öne çıkan yapıtlarını eleştirmenler, dil uzmanları, akademisyenlerin tahlillerinden ve de Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliğinden mezun bir birey olarak naçizane kendi değerlendirmelerimi baz alarak bir karara vardım.En verimli dönemine denk düşen son yarım yüzyıldan en iyi romanları derlerken zorlanıldığına hiç kuşku yok. Bu listeye daha birçok başarılı romanı eklemek oldukça mümkün; ama şimdilik biz bu ‘en iyi 6’ ile yetinelim…

 

1)Modern Türk Edebiyatı’nda dönüm noktası,
‘’TUTUNAMAYANLAR’’

Oğuz Atay’ın ilk romanı. Yayımlandığı 1970 yılında TRT Roman Ödülü’nü kazandı. Modern Türk Edebiyatı’nın en önemli eserlerinden. Dil ve anlatım biçimi edebiyatta bir devrim olarak kabul ediliyor. Başlarda biraz karışık gelebilse de, tam bir başyapıt.  Türk Edebiyatı’nın ilk postmodern romanı sayılan bu eser, zor ve oldukça da yoğun katmanlı bir içselliktedir.

Kitabın “zorluğu” da buradan geliyor aslında. Kurmaca içinde kurmaca, diyalog içinde diyalog barındıran kitabı okurken “Bu cümleyi Turgut sesli mi söylüyor yoksa iç sesiyle mi konuşuyor?” dediğim çok olmuştur. Anlatıcı tek kişi değil çünkü. Birden fazla anlatıcı ve birden fazla bakış açısıyla oluşturulan kitap alışık tarzın dışındadır. Mutlaka okuyun derim!

 

 







2)Doğu-batı sarmalında bocalayan toplum
‘’SAATLERİ AYARLAMA ENSTİTÜSÜ’’

Usta edebiyat kuramcısı ve yazar Tanpınar’ın kült kitabı 1962’de yayımlandı. Doğu-Batı; iki uygarlık arasında bocalayan toplumumuzun tutum ve davranışlarını alaya alan eleştirel bir roman. İçerisinde ağır basan hiciv, kitaba ve konuya zenginlik katmıştır. Birçok eserini severek okuduğum ve tahlil ettiğim Ahmet Hamdi’nin bu kitabı da okunmaya değerdir. Saatler ile insanlar arasında bir özdeşim kurar yazar adeta. Nesirde daha da başarılı olan bu donanımlı edebiyatçı, düz yazılarına ayrı bir ahenk ve derinlik katabilen en önemli romancılarımızdandır.

Ahmet Hamdi Tanpınar; zamansız bir kitabı hayata geçirmiştir. İçeriğinden alınan dersler her daim  geçerlidir.

‘’Bazen düşünürüm, ne kadar garip mahluklarız? Hepimiz ömrümüzün kısalığından şikayet ederiz; fakat gün denen şeyi bir an evvel ve farkına varmadan harcamak için neler yapmayız?’’ der Tanpınar kitabında.

 


 

 


 





3)Osmanlı’nın kuruluş romanı
‘’DEVLET ANA’’

Kemal Tahir’in en iyi romanı olarak nitelenen kitap 1967’de yayımlandı, 1968’de TDK Ödülü’nü kazandı. Yıllar geçse de her zaman ölümsüzlüğünü koruyacak bir eser olan bu roman, tarihi formları da içinde barındırması bakımından ayrı bir yer teşkil eder.

 

4)Ölüler ve nesneler dile geliyor
‘’BENİM ADIM KIRMIZI’’

Orhan Pamuk’a Nobel’in yolunu döşeyen kitaplardan. Benim Adım Kırmızı’nın bir özelliği de, ölüler ve cansız nesnelerin dile gelerek öyküyü kendi bakış açılarıyla anlatması. Pek çok uluslararası ödül kazandı ve 46 dile çevrildi.

 

5)Psikolojik derinliğin en  önemli ilklerinden,

"Dokuzuncu Hariciye Koğuşu"

Yazarın gözlemlerini doğrudan roman kahramının gözünden aktarması, güçlü psikolojik yönü ve art alanındaki toplumsal çözümlemeleri ve içe işleyen üslubuyla hem Peyami Safa'nın hem de Türk edebiyatının en önemli eserlerinden biri...

 

6) 21.Yüzyıl’da yazılmış en başarılı romanlardan biri,

‘’İstanbul Hatırası’’

İstanbul'u en iyi bilen yazarın İstanbul'a bir hatırası. Ahmet Ümit dehasının coştuğu muazzam bir eser. Yakın bir tarihte yazılmış olan, akıcı üslup ve betimlemeleri ile benim de severek okuduğum bu eser, edebiyatımızda ayrı bir yerdedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hiç yorum yok