REKLAM ALANI

REKLAM ALANI
REKLAM

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

KADINA YÖNELİK ŞİDDET- Özlem Önder

 

Kadına yönelik şiddet ,  dünyada  ve  ülkemizde, kentli-köylü; eğitimli-eğitimsiz; varsıl-yoksul; genç-yaşlı; ev kadını-çalışan farklı kadınların büyük çoğunluğunun yaşadıkları ortak sorundur.

Kadına yönelik şiddet bir insan hakları ihlalidir.

ŞİDDET NEDİR?

Şiddet, güç ve baskı uygulayarak insanların bedensel veya ruhsal açıdan zarar görmesine neden olan bireysel veya toplumsal hareketlerin tümüdür. Türkiye’de Kadınların % 59’u şiddetle evliliğin ilk günü tanışıyor…

ŞİDDET TÜRLERİ NELERDİR?

Fiziksel Şiddet: İtmek, tokat atmak, tekmelemek, tükürmek, yumruklamak, kol kıvırmak, kol - bacak kırmak, saçından sürüklemek,(su, yemek, uyku, tuvalete gitmek gibi) temel ihtiyaçlarını esirgemek ,gerektiği halde tıbbi tedavi almasını engellemek, silahla yaralamak,öldürmek gibi.

Psikolojik/Sözel Şiddet: Sürekli eleştirmek, aşağılamak, küfür etmek, tehdit etmek, kararlara katılımını engellemek, sürekli sorguya çekmek, sık sık bağırmak, aşağılayıcı isim takmak, sık sık alay etmek, dini veya etnik kimliğine yönelik hakaret etmek,  görüşlerini ve çalışmalarını küçümsemek gibi.

Cinsel Şiddet: İstemediği cinsel ilişkiye zorlamak, tecavüz, başka kişilerle cinsel ilişkiye zorlamak, cinsel olarak kişiyi korkutan ve kıran davranışlarda bulunmak, sürekli kadınlığını / erkekliğini aşağılamak, telefonla / mektupla veya sözlü olarak sürekli cinsel içerikli tacizlerde bulunmak, cinsel organlara zarar vermek, namus ve töre nedeni ile baskı uygulamak ve öldürmek gibi.

Ekonomik Şiddet: Parasını almak ve geri vermemek, zorla istemediği bir işte çalıştırmak, istediği halde çalıştırmamak / işe yollamamak veya zorla çalıştırmak, eline hiç para vermemek gibi.

Duygusal şiddet: Ailesi, arkadaşları / komşuları ile görüşmesini yasaklamak, evden dışarı çıkmasını yasaklamak, gittiği her yere takip etmek, başkalarının önünde aşağılamak ve alay etmek, başkalarının önünde sık sık sözünü kesmek , özel yaşam ve mahremiyet hakkı tanımamak, zorla evlendirmek, namus ve töre nedeni ile baskı uygulamak gibi.

ŞİDDETE MARUZ KALINDIĞINDA NERELERE BAŞVURULUR?

Polis İmdat: 155

Aile Sosyal Destek Hattı:183

Jandarma: 156

Acil Yardım:157

Ambulans:112

BAŞVURU YAPILABİLECEK KURUM VE KURULUŞLAR

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlükleri

Sağlık Kuruluşları

Aile Hekimleri

Cumhuriyet Başsavcılığı

Adli Yardım Kurumları

Belediyelerin Kadın Danışma Merkezleri

Baroların Kadın Danışma Merkezleri

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu

Kadın Örgütleri  ve Platformları

Sivil Toplum Kuruluşları

Sağlıklı, huzurlu günler....

Hiç yorum yok