REKLAM ALANI

REKLAM ALANI
REKLAM

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

NEPTÜN SOYER İBB EŞ BAŞKANI GİBİ DAVRANIP, ÇOCUKLARIN SÜTÜNE KARIŞTIĞINDAN BERİ BAKIN NELER OLUYOR

 

SÜTÜ BOZMAYIN!

1- İzmir Büyükşehir Belediyesi “süt kuzusu projesi” İzmirin çocuklarına süt dağıtımı yaparak üreticiyi,çocukları ve aileleri sevindiren,sosyal Belediyecilik ile örtüşen kamu yararı ihtiva eden bir çalışma olarak dikkat çekiyor. Bu proje eski Başkan Kocaoğlu görevi bırakana kadar sorunsuz yürütülüyordu İzmirde.

2- Ancak Temmuz 2019’dan sonra bu proje ile Başkan Tunç Soyer’in eşi Neptün Soyer bizzat ilgilenmeye başladı. 

3- Neptün Soyer Köy-Koop Başkanı aynı zamanda.Sonunda ki kooperatif sözüne takılınca “tabana yayılı ve üreticiyi kalkındıran” klasik kooperatifçilik zannedebilirsiniz ama işler fiilen pek öyle yürümüyor Köy-Koopta...

4- Herne kadar Başkan Soyer eşinin “gönüllü” olduğunu bildirse de Köy-Koop klasik bir sermaye şirketi gibi “kar amaçlı” Neptün Soyer’in Engin ticari zeka ve tercihi!!! ile idare edildiği gözlemleniyor.

5- Köy-Koop’un dahil olduğu işlerde kestiği makbuzlara bakarsanız bir elin parmakları kadar Neptün Soyer’in yakın çalışma arkadaşları kişilerde ödemelerin toplandığını göreceğimiz iddia ediliyor.Müstahsil makbuzlarında şimdiye kadar yapılan ödemeler denetlenirse çıkacak sonuç bu iddiayı ispatlayacak!Yani Kooperatif işi yapılan akçeli hukuka aykırı işin kamuflajı aslında.

6- Belediye Başkanının eşi Neptün Soyer’in diğer geçmiş Başkan eşleri gibi salt protokol ve sosyal hizmetlerde yer alan “pasif” bir Başkan eşi olmadığı, güçlü ve aktif bir eş (aslında EŞ BAŞKAN) olduğu kendi sosyal tanıtımlarında anlatılıyor. 

7- Oysa Sayın Neptün Soyer keşke Sayın Kocaoğlu, rahmetli Priştina, Sayın Özfatura ve Sayın Çakmur’un değerli eşleri gibi hukuk içinde kalan,İzmirin ve İzmirlinin takdir ettiği ve Başkan eşinin önüne geçmeye çalışmayan bir profil olsaydı da bu tip haksız kazanç iddialarını kamuoyu ile paylaşmak zorunda kalmasaydık. Geçmiş Belediye Başkanlarımızın değerli eşlerini yasalara,teamüllere ve etik değerlere uygun davrandıkları için “pasif” olmakla itham etmekte ayrıca kabul edilemez bir hadsizliktir.

8- Neyse asıl konumuza geri dönelim. Eş Başkan havasında ki Sayın NS sahip olduğu Kooperatif Başkanı sıfatı ile bir dizi ticari faaliyeti organize ediyor.Bu faaliyetlerde de en büyük ticari ortağı,müşterisi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı.Anlatıyoruz ama anlamıyorlar! Başkanın eşi Başkanın idare ettiği Belediye ile hiçbir şekilde doğrudan yada dolaylı  “ticaret yapamaz”!!!.”Yapamaz” demek  isterse 1 TL, isterse 1 milyon TL olsun “yapamaz” demektir.

9- Yapıyorsa suçtur.Bu suçun faili bu ticareti yapan,yaptıran,denetleyen ve izin veren herkestir.

10- Köy- koop (Neptün Soyer)temmuz 2019 tarihinde kadifekale PAGOS! pazaryerinde imzalanan sozlesme ile aktif olarak İzmir Büyükşehir belediyesine Bergama bölgesindeki aldığı sütleri satmaya başlamıştır. Bakın kooperatif ne yapıyor? Sütleri SATIYOR!!! Yapılan  sözleşme miktari 1milyon litre civarındadır!!! Bunun adı Ticarettir.Sözleşme taraflarından birisi uyuşmazlık çoksa gideceği yer Ticaret Mahkemesidir.Yasa uyuşmazlığı Tunç Soyer ile Neptün Soyer aralarında çözecektir!

11- Ancak sorunsuz işleyen Süt kuzusu projesine Neptün Soyer dahil olunca, sütleri paketleyen İzmirin prestijli kurumu Pinar Süt “Sütlerde kalite standardını eksik gördüğü için paketlemeyi RED ediyor!”
PINAR grubu çocuklara “kalitesiz süt” dağıtımında yer almak istemiyor!
Neptün Soyer’in Köy-Koop’u ucuz ama kalitesiz Bergama bölgesinden tedarik ettiği sütleri Pınar Süt  kalitesiz oldugu gerekcesiyle geri gönderilince bu 1milyon lt sütün bir bölümü  dağıtılmamıştır. Dolayısı ile bir kamu zararı oluşmuştur. Kamu İhale yasası sarihtir. Meri kamu ihale kanununa göre ceza gerektiren ve ihaleye girmeyi engelleyen bir durumdur ayrıca bu olay.Fakat konu Neptün Soyer’in şirketi (kooperatifi) olunca Büyükşehir Belediyesi bu küçük! kusura takılı kalmamış ki yeni ihaleleri de NS’in şirketine (kooperatifine) vermekte sakınca görmemiş!

12- Neptün Soyer’in şirketi (kooperatifi) Belediyeden merkezdeki bazı dağıtım bölgelerini talep etmiş iddialara göre.2020 ocak ayinda yapilan sözleşme gereği, önceki  6 ayda sözleşme şartlarını yerine getiremeyen Neptün hanımın şirketi (kooperatifi) Köy Koop işi üstlenen İzmirin marka değeri olmayı başarmış, başarılı kooperatifçilik örneği Tire Süt  kooperatifinin dağıtımını  yaptığı GAZİEMİR- KARABAĞLAR NARLIDERE bölgelerine amiyane tabirle  metazori el koymuş!!! 15  araçlık bu dağıtım bölgesin de sözleşme ile Tire  Süt  Kooperatifinin olan bu bölgede  Tire-Süt’ü devre dışı bırakarak ve Tire Süt koop içine dayatma ile  yerleştirdikleri elemanların bir bölümünü  alarak(işi bilen ekipler dururken)kendi ekipleriyle dağıtıma başlamışlardır. Tire-Süt Kooperatifi anlaşılan o ki Neptün Soyer’e direnemiyor!!! Bu iddiaları da Savcılık mutlaka araştıracaktır...

13- Pinar Süt’ün ilkeli tavrı sonucunda Neptün Hanımın şirketi(Kooperatifi) İzmir yerine  Bursa ve Balıkesir şirketleri ile çalışma kararı alıyor! Ocak 2020 deki ihale döneminde  dağıtılan  sütleri Balıkesir firmasi olan mar gıda(kaysüt) ve Koç holding kuruluşu olan Bursa firmasi SEK tarafindan temin edildiği anlaşılıyor.

14- Süt kuzusu projesinin birincil amacı İzmir köylüsüne de destek olmaktır. Kocaoğlu döneminde yaşanmamış bir ilk ticari kaygılarla kuşkusuz Neptün Soyer’in şirketince (kooperatifince )  projeye dahil ediliyor!! Ocak 2020 dönemi sütlerini Neptün Soyer’in şirketi (Kooperatifi) üreticilerden ve bağlı olan kooperatifler yerine  direk şirketlerden sütü temin ettiği anlaşılıyor. Ticaret, kazanç hırsı diye düşünmekte hakkı olanların değerlendirmesi bir yana, diğer Başkan eşlerine zinhar benzemeyen Neptün Soyer’i eşi Başkan Tunç Beyin deyimi ile  bu gönüllü!!! Çalışmada, nedense! sütleri doğrudan ticari şirketlerden temine eden  bu noktaya getiriyor....

15- Neptün Hanım çocukların süt işi ile çok gönülden ilgilenirken şirketinin (kooperatifinin) karlılığı için 2020 yili 2.doneminde yapilan ihale de Köy-Koop beceremediği 1 onceki donemde Tite-Süt  Kooptan aldığı 15 bolgeyi geri vermiş ancak İBB daha once 3.3 olan yağ oranını ihale de 3’e çekerek, çocukların sütünün  kalitesiyle oynadığı iddia ediliyor.Sayın Neptün Soyer’e sormak gerekiyor İzmirin çocukları yap oranı düşük süt içince gönüllü! Çalışmasında ki gönüllülük kat sayısında ne gibi bir artış oluyor???

16- Birde işin fiyat kısmına bakalım.Katma değer vergisi hariç bir Litre dağılacak süt içim Beptün Soyerin şirketi (kooperatifi) Köy-koop’un son ihale de vermis oldugu rakam 4.50TL civarında. Tire-Süt Koop’un   vermis olduğu rakam 4.91 TL’dir. KDV hariç olduğunu unutmayın!!!

17- Yalnız dikkat edelim Tire Süt Kooperatifinin fiyatına; Tire-Süt  koop verdigi süt karşılığında araç giderleri ve bu araçları kullanacak personel giderlerini de karşılamaktadır.Oysa Neptün Soyer’in şirketi (Kooperatifi) bu giderlerden İBB’sinin ve Tire-Süt’ün icazeti ile muaftır!!! Gönüllü! Çalışmaya küçük bir destek yadırganmamalı elbet!!!

18- Simdi akla takılan bir diğer  soru;  TireSüt verdigi rakam da belediye karlı ise neden Beptün Soyerin şirketi (Kooperatifi) Köy-Koop’un yaptığı dağıtım da İBB’ nin araç ve şoförleri kullanılmaktadır? Hukukta buna “kullanım zimmeti” dediklerini Sayın Tunç Soyere hatırlatmak gerekir.

19- Birde şu sorular var elbet; Köy-koop un verdigi rakamlar daha uygunsa neden dağıtım ihalesi arac+personel olarak açılmıştır? Dağıtım yapan şoförler neden ibb peraoneli degildir? Bu şoförler İBB’ne alinacaklarsa ne zaman alinacaklardır? 14 eylul de ve 14 ocak ta  bu konuda 9. Senesine girecek personele haksizlık  yapilmakta olduğu gerçekliğine ne denmektedir?

20- Bir personel düşünün ki Tire-Süt  personeli olarak çalıştırılıyor.Ancak bunu Tire-Süt değil İBB’si. Eptğn Soyer’in istemi üzerine Tire-Süt’e fiilen dayatıyor! Bu personel “kamu hizmeti”  olan faaliyette aslında İBB ve NS kooperatifi adına ancak TireSüt Kooperatifinde fiilen çalışıyor.  İBB bünyesinde verilen hizmette çalışan bu personel fiilen bünyesinde çalıştığı kamunun hiç bir hizmetinden faydalanamıyor.Garip değil mi? Örnepin ulaşım bu personel  işyerine 3 aracla gidiyorsa daha önce 3.56 TL ödediği yol ücreti 3.46+50krs +50kurus olarak 4.46 krs a yükselmiştir ama belediyede ayni işi yapan bir kisi paso ile yol parasi vermeden işe gidip gelmektedir.Neptün Soyer’in girişimci ruhu ile!!! TireSüt personeli olan Belediye görevlisi ise bu imkandan mahrumdur!!! araştırmak gerekiyor bu iddiaları da kuşkusuz...

21- Bu arada Fetö iltisaklı olduğu iddia edilen bir şirketten Neptün Soyerin şirketinin (kooperatifinin) tedarik ettiği sütlerin bir bölümüde çok kalitesiz olduğu için İBB’si tarafından   iade edilmiş.Fakat ne hikmetse Neptün Soyer hanımın şirketine(Kooperatifine) iade faturası kesmeyerek bunlarda dağıtılmış gibi gösterilmiş!!! Bu da ciddi bir iddia!!!Araştırılmasında kamu yararı var... 

SONUÇ; Sorunsuz yürüyen İzmir üreticisi ve İzmirli çocukların yüzünü güldüren Süt Kuzusu Projesi Neptün Soyer işe el atarak gönüllü!!! çalışmaya başlayınca nereden tutsan oradan elinde kalır bir hale gelmiş vaziyettedir.

Neptün Soyer eski Başkan eşleri gibi Pasif,silik olmadığını kanıtlayan!  icraatları ile sütü bozduğu iddia edilmektedir.

Umalım ki Belediyenin sütü Soyer çiftinin icraatları ilke Bozulmasın!!!

Ergüven Hukuk Bürosu olarak sorumluluk üstlenerek Cumhuriyet Savcılığına ek beyan ve bilgileri bu hafta ileteceğiz.Kamu adına bu iddia ve isnatların araştırılmasını zorunlu görmekteyiz.

Saygılarımızla

Ergüven Hukuk
Av. Tarcan Ülük



 


Hiç yorum yok